Op het strand van Ameland was hij als zuigeling aangespoeld, overboord gegooid, op een reddingsboei gebonden. Hij had zich op de golven als in de baarmoeder gevoeld en schreeuwde tot hij door een jutter werd gevonden. (…) Zee wind zon oceaan, ik kom eraan, ik kom eraan.

Deze woorden die door Freek de Jonge zijn vereeuwigd in zijn gedicht ‘De vondeling van Ameland’ vertellen een verhaal over één van de mooiste natuurgebieden die ons land telt. In vroeger tijden, in de jaren vijftig, had het liedje ‘Het goudgele strand van Ameland’ van het toenmalig populaire duo Johnny en Rijk veel succes.

Eigen cultuur 

Is het toevallig dat Ameland zo graag bezongen wordt door artiesten? Ten eerste is het waddengebied dat zich uitstrekt naar Duitsland en Denemarken een gebied waar de bewoners eeuwenlang strijd hebben gevoerd met de zee en de machthebbers van het vaste land. Dit heeft naast het specifieke karakter van de wadden geleid tot een eigen cultuur die een enorme aantrekkingskracht uitoefent op de vasteland-bewoners. 

Ameland is net als de andere bewoonde Waddeneilanden voornamelijk gericht op toerisme. Dit is niet zo vreemd als je in ogenschouw neemt wat er allemaal te doen is. Naast de vele hotels in Ameland is er veel gebied waar je de weidsheid van de natuur goed kunt ervaren. Bij de beroemde rood-witte vuurtoren in Hollum vind je een boswachterspad. Achter de duinen kom je terecht in de bossen waar je ook plek genoeg vindt om te kamperen. Als je een natuurliefhebber bent, dan kom je hier zeker aan je trekken. 

Vakantie op de Waddeneilanden

Bovendien is er ruime gelegenheid om een sportieve vakantie te houden. Naast fietsen en wandelen kun je er naar hartenlust surfen, strandzeilen of golfen. Je kunt op excursie gaan om zeehonden te zien op de wadden en de schilderachtige dorpen bezichtigen. Zo kun je als toerist Buren bezoeken; vroeger was dit een dorp waar de boeren hun bestaan moesten aanvullen met het verzamelen van aangespoelde goederen, het zogenaamde jutten. Tegenwoordig zit je er als toerist comfortabel op het terras van een gezellig restaurant in Ameland

De Waddeneilanden zijn een bijzonder gebied. Sinds 2014 staat de Waddenzee in zijn geheel op de Wereld-erflijst van UNESCO. Dit komt door de zandplaten, geulen, zeegrasvelden en duinen die duizenden vogel- en andere diersoorten aantrekken. Het zijn dus niet alleen de toeristen van het vasteland die als door een magneet worden aangetrokken. Het zou een goede verklaring kunnen zijn waarom ook artiesten geïnspireerd worden door het bijzondere eiland Ameland.