Op fietsvakantie met de elektrische fiets

Wanneer je aan een vakantie in Nederland denkt, kom je naast een vakantie aan zee, al gauw bij een fietsvakantie uit. Dit is dé ideale manier om de mooie natuur en geheime plekjes van ons land te ontdekken. Daarnaast is een fietsvakantie ook nog een enorm gezonde manier om de vakantie door te brengen. De fietsvakantie is geschikt voor ieders budget, duurzaam en flexibel!

De geschikte fiets voor je fietsvakantie

Het belangrijkste onderdeel om zeker te zijn van een geslaagde fietsvakantie is natuurlijk het kiezen van de juiste fiets. Je kan niet op avontuur met een oude rammelbak, anders kom je waarschijnlijk niet ver voordat de ketting er weer af ligt. Comfort en vertrouwen zijn van groot belang wanneer je een lange fietsreis gepland hebt. Je wilt natuurlijk niet na een uurtje of twee al bekaf zijn als het avontuur eigenlijk nog moet beginnen. Om deze reden is volgens de meeste mensen een elektrische fiets het meest geschikt voor de fietsvakantie. Dit komt voornamelijk door de trapondersteuning die de fiets te bieden heeft. 

Wanneer je op een fietsvakantie gaat, is de kans groot dat je andere obstakels tegenkomt dan tijdens je fietsrit naar de supermarkt. Als je ervoor kiest om natuurgebieden te bezoeken zal je bijvoorbeeld te maken kunnen krijgen met heuvelachtig gebied. Zonder trapondersteuning kan dit een hele opgave zijn en daardoor het plezier van de rit wegnemen. Ook voorkomt de ondersteuning eventuele blessures, zoals last van de knieën na de klim. 

Tips voor een fietsvakantie met een e-bike

Het bereik van je e-bike is afhankelijk van de capaciteit, de snelheid, jouw gewicht, het niveau van trapondersteuning en jouw zitpositie op de fiets. Om zeker te zijn dat je niet zonder ondersteuning komt te zitten, is het verstandig om een tweede accu mee te nemen. Ook handig om te weten, je accu gaat veel langer mee als je hem tot maximaal 80% oplaadt en niet verder leeg rijdt dan 20%. 

Zorg daarnaast natuurlijk ook voor goede voor- en achter-verlichting op je fiets zodat je voor iedereen om je heen zichtbaar bent. Regel een goede gps of navigatie app op je telefoon zodat je de weg niet kwijtraakt. En tot slot, neem een repair kit mee zodat je mankementen onderweg gelijk op kan lossen. Zeker voor de elektrische fiets zijn onderdelen vaak lastig te verkrijgen.